Έλεγχος Εγκυρότητας Υπογραφής

Έλεγχος εγκυρότητας ηλεκτρονικά υπογεγραμμένου εγγράφου τύπου pdf

Οι οδηγίες που ακολουθούν περιγράφουν τη διαδικασία ελέγχου εγκυρότητας ηλεκτρονικής υπογραφής σε έγγραφα pdf όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 910/2014 (γνωστός ως eIDAS).

1. Έλεγχος εγκυρότητας μέσω ιστοσελίδας

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα DSS Demonstration WebApp της HARICA, η οποία είναι βασισμένη στην ιστοσελίδα DSS Demonstration WebApp της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανεβάστε το ηλεκτρονικά υπογεγραμμένο έγγραφο για να ελέγξετε την εγκυρότητα της υπογραφής.

Αν το έγγραφο είναι υπογεγραμμένο με Εγκεκριμένη Ηλεκτρονική Υπογραφή, εμφανίζονται οι παρακάτω πληροφορίες:

Το κάθε πεδίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με το πιστοποιητικό που χρησιμοποιήθηκε κατά την διαδικασία της υπογραφής. Πιο αναλυτικά περιγράφονται τα πεδία παρακάτω.

  • Qualification: Η ένδειξη QESig (Qualified Electronic Signature) πιστοποιεί ότι η υπογραφή που χρησιμοποιήθηκε είναι η Εγκεκριμένη Ηλεκτρονική Υπογραφή (Qualified Electronic Signature).

  • Indication: Η ένδειξη TOTAL PASSED επιβεβαιώνει ότι έγινε επαλήθευση της υπογραφής και έχει περάσει με επιτυχία όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Αυτό σημαίνει ότι η υπογραφή είναι έγκυρη και ικανοποιεί όλα τα κριτήρια.

  • Certificate Chain: Aναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του φυσικού προσώπου που έχει υπογράψει το έγγραφο. Επιπλέον, παρέχεται η λίστα των πιστοποιητικών που συνθέτουν την αλυσίδα πιστοποιητικών από την αρχή έκδοσης του πιστοποιητικού (Root CA) μέχρι το πιστοποιητικό του υπογράφοντος. Η παρουσία όλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών στην αλυσίδα εξασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της υπογραφής.

  • Timestamps: Παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την χρονοσήμανση που φέρει το πιστοποιητικό.

  • Qualification: H ένδειξη QTSA (Qualified Timestamp) πιστοποιεί ότι η χρονοσήμανση είναι εγκεκριμένη.

  • Indication: H ένδειξη PASSED επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει επαλήθευση της χρονοσήμανσης και έχει περάσει επιτυχώς όλους τους ελέγχους, υποδεικνύοντας ότι είναι έγκυρη και αξιόπιστη.

  • Signature status (1 out of 1): Επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα της υπογραφής που φέρει το έγγραφο.

Αν το έγγραφο είναι υπογεγραμμένο με Προηγμένη Ηλεκτρονική Υπογραφή, εμφανίζονται οι παρακάτω πληροφορίες:

Αντίστοιχες πληροφορίες αντλούνται και σε αυτή τη περίπτωση. Οι διαφορές που παρατηρούνται περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.

  • Qualification: Η ένδειξη AdESig-QC (Advanced Electronic Signature supported by a Qualified Certificate) πιστοποιεί ότι η υπογραφή είναι η Προηγμένη Ηλεκτρονική Υπογραφή (Advanced Electronic Signature) που υποστηρίζεται από ένα Εγκεκριμένο Πιστοποιητικό (Qualified Certificate).

  • Qualification Details:
    1.The private key does not reside in a QSCD at (best) signing time!:
    Αυτό δηλώνει ότι κατά την καλύτερη εκτίμηση του χρόνου υπογραφής, το ιδιωτικό κλειδί που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία της υπογραφής δεν βρισκόταν σε μια “Εγκεκριμένη” Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής (ΕΔΔΥ).

    2.The private key does not reside in a QSCD at issuance time!: Αυτό δηλώνει ότι ακόμη και κατά την έκδοση του πιστοποιητικού, το ιδιωτικό κλειδί δεν βρισκόταν σε μια “Εγκεκριμένη” Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής (ΕΔΔΥ).

2. Έλεγχος εγκυρότητας μέσω Adobe Acrobat Reader

Εναλλακτικά, ο έλεγχος εγκυρότητας μπορεί να γίνει μέσω του Adobe Acrobat Reader.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader δεν αποτελεί απόλυτα αξιόπιστο εργαλείο ελέγχου εγκυρότητας ηλεκτρονικής υπογραφής.

Ανοίγοντας ένα ηλεκτρονικά υπογεγραμμένο έγγραφο με τον Adobe Acrobat Reader, θα πρέπει να υπάρχει η σήμανση Signed and all signatures are valid ώστε να βεβαιωθείτε ότι η υπογραφή είναι έγκυρη και δεν έχει γίνει επεξεργασία του εγγράφου μετά την υπογραφή. Κάντε κλικ πάνω στην υπογραφή για να δείτε περισσότερες πληροφορίες.

Επιλέξτε Signature properties.

Ελέγξτε όλες τις πληροφορίες που εμφανίζονται ότι είναι έγκυρες και ότι έχει γίνει η επικύρωσή τους από τo Adobe Acrobat Reader.

Αν το έγγραφο είναι υπογεγραμμένο με Εγκεκριμένη Ηλεκτρονική Υπογραφή, θα υπάρχει μια σήμανση/ribbon (κλειδαριά με το σήμα του eIDAS) που συνοδεύεται από κείμενο που αναγράφει "This is a Qualified Electronic Signature according to EU Regulation 910/2014".

Είναι σημαντικό, η ημερομηνία υπογραφής να προκύπτει από διακομιστή χρονοσήμανσης (embedded timestamp).

Αν το έγγραφο είναι υπογεγραμμένο με Προηγμένη Ηλεκτρονική Υπογραφή, τότε η σήμανση/ribbon (κλειδαριά με το σήμα του eIDAS) θα απουσιάζει. Για περαιτέρω έλεγχο του είδους του πιστοποιητικού, πατήστε Show Signer's Certificate.

Είναι σημαντικό, η ημερομηνία υπογραφής να προκύπτει από διακομιστή χρονοσήμανσης (embedded timestamp).

Η σήμανση/ribbon (κλειδαριά με το σήμα του eIDAS) που συνοδεύεται από κείμενο που αναγράφει "This certificate is Qualified according to EU Regulation 910/2014 ANNEX I" αποτελεί ένδειξη πως το έγγραφο υπογράφθηκε με Προηγμένη Ηλεκτρονική Υπογραφή που υποστηρίζεται από Εγκεκριμένο Πιστοποιητικό.